Instructiuni recoltare

RECOLTAREA SANGELUI

Recoltarea sangelui se face dimineata inainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu : glicemia, colesterolul ,trigliceridele,etc. Alte analize sunt influentate indirect de alimentatie, prin cresterea turbiditatii sangelui, ceea ce va interfera cu anumite metode de determinare.

Obs.Cu o seara inainte de recoltare nu se consuma alimente cu un continut bogat in grasimi.

RECOLTAREA URINII PENTRU UROCULTURA

Pentru urocultura, recoltarea se face dimineata, din prima urina. Recipientul de recoltare trebuie sa fie steril.

Recoltarea se face dupa toaleta riguroasa a regiunii genitale, cu apa si sapun. Primele picaturi sunt eliminate in toaleta, iar urina din jetul mijlociu este colectata direct in recipientul steril, avand grija sa nu atingem nici recipientul, nici dopul acestuia de nici un obiect din jur pentru a nu contamina proba.

Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele distrug flora microbiana, iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar daca infectia urinara exista.

RECOLTAREA SECRETIILOR DIN ZONA GENITALA

Recoltarea secretiilor provenite din zona genitala la femei impune incetarea administrarii unor tratamente endovaginale, a iritatiilor vaginale, precum si a contactului sexual cu 48 de ore inaintea prelevarii probelor. Recoltarea secretiei vaginale sau endocervicale este preferabil sa fie executate de catre medicul ginecolog.

In cazul secretiei uretrale, pacientul nu trebuie sa urineze cu o ora inainte de recoltare. Recoltarea secretiei uretrale este preferabil sa fie executata de catre medicul urolog.

Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice deoarece, antibioticele distrug flora microbiana, iar rezultatul va fi negativ chiar daca infectia exista.

RECOLTAREA EXUDATULUI FARINGIAN

Exudatul faringian se recolteaza dimineata inainte de a consuma alimente sau lichide (acestea sterg agentii patogeni existenti pe suprafata amigdalelor si a mucoasei faringiene).

Este important sa evitam spalarea dintilor deoarece majoritatea pastelor de dinti contin substante antibacteriene care distrug flora microbiana faringiana denaturand rezultatul exudatului faringian .Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele distrug flora microbiana, iar rezultatul exudatului faringian va fi negativ chiar daca infectia exista

RECOLTAREA MATERIILOR FECALE

Recoltarea materiilor fecale se face in recipiente speciale, numite coprorecoltoare.

Examenul coproparazitologic impune recoltarea fecalelor in coprorecoltor fara mediu de transport. Acest examen necesita repetarea lui la intervale de cateva zile deoarece ouale, chistele sau larvele unor paraziti nu se elimina zilnic.

Coprocultura necesita recoltarea materiilor fecale in coprorecoltoare sterile cu mediu de transport in caz contrar proba trebuie adusa la laborator in cel mai scurt timp.

Recoltarea materiilor fecale pentru testul de digestie sau pentru depistarea hemoragiilor oculte necesita o dieta speciala prealabila, care va fi comunicata de medicul trimitator.

RECOLTAREA URINII PENTRU EXAMENUL DE URINA

Recoltarea urinii se face din prima urina de dimineata, intr-un recipient steril. Recoltarea se face dupa o toaleta riguroasa a regiunii genitale, cu apa si sapun, colectandu-se primul jet de urina.

Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele distrug flora microbiana.